Részlet: Kossuth Rádió Reggeli Krónikájából
Elhangzott: 2001. május 22.-én, kedden 730
Riporter: Bánhegyi Emese

BE
:
– Bármely nemzet fiának eszébe juthatott volna, de történetesen magyar volt aki rájött. Tegnap a Magyarok Világszövetsége ülésén Gróf Spanyol Zoltán előadást tartott felfedezéséről, mely alapjában változtatja meg a XXI. század képét. Mi a találmány lényege?

GSZ:
– Arra jöttem rá, hogy az autókba nem benzint kell tankolni, hanem vizet. Az autók motorjában plazmát kell létrehozni. A plazmába befecskendezett víz felbomlik hidrogénre és oxigénre. Ezeket külön kell választani és a hidrogén elégetésével képződő energia hajtja az autót. Eközben csak víz keletkezik, tehát ez a módszer nagyon környezetbarát.

BE:
– Hogyan jött rá erre a korszakalkotó felfedezesre?

GSZ:
– Köztudomású, hogy a benzin szénhidrogén és az a motorba jutva felbomlik szénre és hidrogénre. A szén kisebb része széndioxiddá és szénmonoxiddé ég el, a nagyobb resze pedig korommá alakul. Kevesen tudják azonban, hogy az autó hajtásának összes energiáját a hidrogén égése adja, tehát az autó hajtásából a szén ki is hagyható. Feltettem a kérdést, hol van sok hidrogén? Így jöttem rá hogy vizet kell a motorba fecskendezni.

BE:
– Milyen visszhangot vátott ki a felfedezése?

GSZ: A Volkswagen azonnal meg akarta venni, 6000 DM-et ajánlott minden ilyen motorral gyártott autóért. Egy másik autógyár azt mondta, hogy nevezzem meg az összeget, ők azt kifizetik. De én azt akarom, hogy találmányom Magyarországon hasznosuljon!

BE:
– És kapott támogatást?

GSZ:
– Sajnos nem. A magyar államot nem érdekli a találmányom. Beadtam egy pályázatot a Széchényi Tervnek is, de azzal az ürüggyel utasították vissza, hogy formai okokból nem fogadható el, mert csak 1 példányt adtam be, pedig 6 példányt kellett volna. Nem tudom, hogy mire való a Széchényi Terv, ha nem ilyen korszakalkotó találmányok támogatasara.