A kavitációs kazánról

Mérnökember tanulmányaiból a kavitációra egy érdekes és tervezéskor mindenképpen elkerülendő jelenségként emlékezik. Hasonlókat, de több elmélettel megalapozva tanul a természettudományos karokon a fizikus, a vegyész, és a biológus is. Hogy miért és honnan jött az ötlet, hogy e pusztító jelenségre építve alkossanak melegvíz előállító berendezést, amelytől elvárás, hogy hosszú évekig folyamatosan és lehetőleg csendesen működjön nem tudom.

Amikor egy áltudományra közpénzt költenek, megjelenik az oktatásban és a médiumok mint tudományt mutatják be, akkor a tudomány nem hallgathat. A kavitációs kazán mindhárom kritériumnak megfelel, ezért született ez az oldal. Célul tűztem ki, hogy aki kíváncsi a tudomány álláspontjára, az megismerhesse. Magyarországon több cég forgalmaz kavitációs kazánt, néhányan gyártók és néhányan importőrök. Nem vállalkozom arra, hogy mindegyiket felsoroljam, bemutassam. Először a kilencvenes évek végén az MTV egy éjszakai vita műsorában találkoztam személyesen – a műsorban meghívott vitapartner voltam – és ekkor ismerhette meg a nagyközönség is.

         
két rövid részlet a vitaműsorból
(A képekre kattintva elindul a lejátszás)

A műsorban Egely György mutatta be a szerkezetet, mint vízdarálót, amely több energiát termel, mint amennyit belefektetnek. A stúdióban ülő fizikusok – közöttük én is – már akkor kétkedtek, de az állítással szemben, miszerint az USA-ban már kapható, nehéz volt érvelni. Ezután hosszú ideig nem hallatott magáról a kavitációs kazán.

Az egyre emelkedő energiaárak ellen születő megoldások között egyszer csak megjelent a kavitációs kazán is. "Kavitációs kazán adja a meleget Nyírmeggyesen" olvashattuk a Szabolcs Online hírét 2011 novemberében. Egy általános iskolában kellett volna helyt állnia... A természeti folyamatok nem hódoltak be sem a forgalmazónak, sem a beruházónak, így nemsokára ismét hír lett a nyírmeggyesi iskola: "Nem mondtak le a kavitációs kazánról". Nem célom felderíteni az iskola fiaskójának minden részletét, de aki eldöntötte, hogy egy oktatási intézményben ezt a fűtést alkalmazzák, nem volt szakember, és azt is állíthatjuk, hogy szakember segítségét sem kérte. Azt tudjuk, megírták, hogy hosszú ideig a vacogó diákok és a tanáraik szenvedték el a döntés következményeit, arról viszont nem szól a fáma, hogy kinek a pénztárcája bánta a tudatlanságot.A kavitációs kazánról hosszú ideig csak dicsérő cikkeket olvashattunk. Minden dicsérő cikket megkeresni és felsorolni felesleges, amely pozitívan állította be a kavitációs kazánt. A megjelent cikkek egyik forrása az MTI volt, hírét számtalan médium ellenőrizetlenül adta tovább. Felmerül a kérdés: Kell-e ellenőrizni az MTI-től átvett hírt? Lássuk az ilyen hírekkel kapcsolatban mit mond magáról, a szolgáltatásáról az MTI:

Az Üzleti Sajtószolgálatról

Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállalkozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)
(Forrás: MTI)
Tehát ők megmondták... Egy párat kiemelek akik nem ellenőrizték a hírt, csak mellétették a tekintélyüket:
Ezúton kérek elnézést azoktól akik szintén átvették és ellenőrizetlenül adták közre az MTI hírét és joggal kereshetnék magukat itt ebben a felsorolásban. Sajnos nem találtam sehol olyan oldalt, ahol elnézést kértek volna az olvasóktól az áltudományos hírért, és helyesbítettek volna! De mihelyt megjelenik egy olyan cikk, ahol tájékoztatják a nagyérdeműt a félretájékoztatásról és netán elnézést kérnének a szakmai tévedésért azokat az oldalakat is itt fel fogjuk sorolni.

Rohanó világban élünk, nehezen hiszem el, hogy az újságírók ne tudnák azt, hogy hogyan működik az MTI OTS szolgáltatása. A cikkek végén a legtöbbször csak ennyi áll: (Forrás: MTI) elhallgatva, elrejtve előlünk hírfogyasztók elől azt a nem mellékes körülményt, hogy ki a felelős a szöveg megjelenéséért. Jelen esetben a közlő vélhetően a kavitációs kazán forgalmazója volt. Erről hiteles információt az MTI tudna adni, gyanítom nem lenne egyszerű, minimum regisztrálni kellene az MTI-nél, ezután megkeresni az illetékest, tőle lehetne informálódni. Azt hiszem nehezen lehet vitatkozni azzal az állítással, hogy az újságírók felelőssége, hogy néhány "feltaláló", kereskedő, és egyéb haszonleső ilyen sikereket érhetett el, az olvasók, vagyis a mi kárunkra.Három "apostola" van hazánkban a kavitációs energia előállításának – írom ezt, amikor tudom, tudjuk, hogy az energiát sehol sem állítjuk elő, csak átalakítjuk, hol jobban, jó hatásfokkal, hol rosszabbul, gyenge hatásfokkal. A három apostolról az alább olvasható információkat nyilatkozataik alapján ollóztam össze.

1.) Kardos Péter
 
A Kardos Péter által 2011-ben bemutatott kazánt egy 8 kW-os villanymotor működteti. Állítása szerint a kazán háromszor annyi hőenergiát állít elő, mint amennyit a villanymotor elfogyaszt. A kazán egy négyszáz négyzetméteres épület ellátására alkalmas. A hasonló amerikai hőfejlesztőkben forgó tárcsa állítja elő a buborékokat, míg a Kardos-féle berendezésben egy csőben képződnek a buborékok, forgó alkatrész nélkül.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala adatai alapján 2013 december elsején, (Ügyiratszám: P0700170/6) Oltalom nem áll fenn, Ideiglenes szabadalmi oltalom megszűnt, Ideiglenes oltalom megszűnése (díjfizetés hiányában) Jogerőre emelkedett: 2009.07.01

A kazán sorozatgyártása és forgalmazása tudomásom szerint még nem kezdődött el.

2.) Beri Imre

Beri Imre az általa bemutatott prototípust négy éve fejlesztette ki. A Monorierdőn élő nyugdíjas villanyszerelő mester saját műhelyében, egyszerű anyagokból maga állította össze kavitációs hőgenerátorát. A mintadarabot a saját házának temperáló fűtésére használja. A 40x40x55 cm méretű eszközt egy 600 W-os villanymotor hajtja meg, azt állítja, hogy a betáplált elektromos energia 390%-a vehető ki hőenergia formájában.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala adatai alapján 2013 december elsején, (Ügyiratszám: P0900707/9), Oltalom nem áll fenn, Ideiglenes szabadalmi oltalom megszűnt, Ideiglenes oltalom megszűnése (díjfizetés hiányában) Jogerőre emelkedett: 2012.05.17

A Beri-féle kavitációs hőgenerátor sorozatgyártása és forgalmazása tudomásom szerint még nem kezdődött el.

A 2011. 08.29-i Szabadalmi Közlönyben megjelent, Beri Imre nevével fémjelzett, “Ipari, háztartási, lakásfűtésre és háztartási melegvíz előállítására szolgáló berendezés” szabadalmi leírás kivonatát itt olvashatják: http://www.sztnh.gov.hu/kiadv/szkv/201108b-pdf/B_02_Szab_kozzetetel_16_1108.pdf (P601, 19. oldal) A teljes leírásért a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalába személyesen kell befáradni.

3.) Fábián József

Egy róla és a találmányáról kiadott kommüniké így ír:
"Természetesen egy ilyen innovatív termék engedélyezése sosem volt könnyű folyamat, de reméljük, hogy előbb vagy utóbb minden engedélye meg lesz Fábián Úrnak ahhoz, hogy a nagyon várt sorozatgyártás végre megkezdődhessen. A CES kavitációs hőgenerátort 7 év kutató és fejlesztő munka eredményeként 2013. szeptember 06-án mutatta be a nyilvánosság előtt Fábián József. 20 év világ- és magyar szabadalommal védett termékről van szó melynek engedélyeztetése most van folyamatban." A Fábián-féle kavitációs hőgenerátor eddig nyilvánosságra hozott műszaki paramétereit itt olvashatják: http://gazszamlanelkul.hu/kavitacios-hogenerator-keszulek/

A CES-féle kavitációs hőgenerátor sorozatgyártása tudomásunk szerint még nem kezdődött el. Több helyen állítottak üzembe, működésük sikerességéről még a cég honlapján sem olvashatunk semmi bíztatót. A honlapjukon ez áll:  A cég jelenleg nem értékesít készüléket! Annak ellenére, hogy a honlapjukon ez olvasható:

 "Jelenlegi piacunk messze felülmúlja gyártási kapacitásunkat, ezért volt szükség a nagy hatékonyságú központok beszerzésére."


A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala adatai alapján 2013 december elsején, (Ügyiratszám: P1100275/5), Oltalom fennáll, Ideiglenes szabadalmi oltalom alatt áll.

Ennek a találmánynak a megítélése a másik kettőnél bonyolultabb:

2013.08.14-én bibliográfiai adatváltozások történtek. Fábián József nevéről a BRITCAV LTD; London 2-8, Fountayne Road N15 4QL (GB) nevére került a jogutódlás tudomásulvétele és/ vagy képviseleti megbízás (Részletek).


http://www.companiesintheuk.co.uk/ltd/britcav
http://www.companiesintheuk.co.uk/director/9692172/jozsef-stingel
https://www.facebook.com/stingel.jozsef
http://www.companiesintheuk.co.uk/director/9692171/jozsef-fabian
http://cavi-tech.eu/oldal/4/munkatarsak.html
http://cavi-tech.eu/elerhetoseg.html

A linkeken található oldalak szerint a BRITCAV LTD egyik igazgatója Fábián József, a másik igazgató is magyar (további információk közösségi oldalakon találhatóak. iwiw facebook). Az is megállapítható, hogy 100Ł a törzstőkével jegyezték be a céget. A cégnek, amelyet 2013. 06. 07.-én alapítottak még további 209 cég ugyanezen a címen van bejegyezve. Fábián József “Kavitációs berendezés meleg folyadék előállítására és eljárás annak üzemeltetésére” c. szabadalmi leírás kivonatát itt olvashatják: http://www.sztnh.gov.hu/kiadv/szkv/201212b-pdf/B_02_Szab_kozzetetel_24_1212.pdf(P746, 25. oldal) A teljes leírásért a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalába személyesen kell befáradni.

Több honlapon olvashatjuk, hogy szabadalmi oltalom védi az eszközt. Némelyek szabadalmi titokkal magyarázzák az eljárás működésének titkosságát. Pedig nem bonyolult dolog a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala oldalain megtalálni azt, hogy milyen utat járt be a kavitációs kazán és megtudni azt, hogy jelenleg nincs érvényes szabadalom, csak szabadalmi bejelentés van. Ha majd azt olvassuk, hogy a bejelentés ügyiratszáma csak egy szám és nincs előtte P betű, akkor lesz elfogadott, érvényes szabadalom.

Ne tévesszen meg senkit:

A jelenlegi pályázati rendszerben 41 820 895 Ft Európai Uniós támogatásban részesült a cég. „Technológiai fejlesztés Cavitation Energy Systems Kft.-nél” elnevezésű, GOP-2.1.1-09/A-2009-0972 azonosítószámú pályázat volt sikeres. Eszközbeszerzésre kapták a pénzt. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

forrás: http://cavi-tech.eu/oldal/2/palyazataink.html

A 2011. – 2012. évben a Munkaerőpiaci Alap támogatásával a társaság egy jelentős volumenű beruházást tudott megvalósítani, melynek célja a kavitációs elven működő kazánokat gyártó, összeszerelő, illetve ezen technológiát fejlesztő üzem létrehozása. Ezen beruházás megvalósult, a vállalat létszáma folyamatosan emelkedik napjainkban is.

forrás: http://www.kavitacios-kazan.com/kapcsolat/a-gyarto-cegrol/

/Ezen pályázatok részleteiről szívesen olvasnék, a sajtómunkások utána járhatnának, miként lehet áltudomány fejlesztésére uniós és állami támogatást nyerni?/Feltalálóhoz, szabadalomhoz nem köthető a GreenCom Global Energetikai Zrt. által forgalmazott kavitációs kazán. Amit kavitációs hőszivattyúnak neveznek. 2,2 - 3,2 millió forint +ÁFA + szállítási, szerelési, üzembehelyezési költség a vonzata, ha mellettük dönt valaki.  Ők ígérik a legmagasabb COP értéket:

"A  háromfázisú  egységeink  kaszkád  rendszerben,  teljesítménykorlátozás  nélkül csatlakoztathatóak, így  akár több  ezer  kW  teljesítmény-leadás is elérhető,  magas  8-12 COP-vel.

Amennyiben  ügyfeleink  extrém  megtakarításra  törekednek,  úgy  a  COP  akár  14-es  szintre  is emelhető,  a  Greencom  Global  Zrt  hőcserélőjével.  Ezen  egység  tömege  és  térfogata  is  relatíve nagy. Ezen termékeink külön katalógusban érhetőek el."

Az ismertetőjükben minden hívószót bevetnek: környezettudatos, nanotechnológia, energia megtakarítás, GEO tarifa,  tetszőleges akár több ezer kW-os teljesítmény, egy villáskulccsal üzembehelyezés, stb.

  forrás: http://greencomglobal.wix.com/nyito/A kavitációs kazán nem kizárólagosan magyar elme szüleménye. Létezik szlovák eredetű kazán is, amelyet eltérően a magyar társaiktól, meg is vásárolhatunk. A folyadékforgatásos hőszivattyú működését a forgalmazó - egy épületgépészeti online áruház - hasonlóan zavaros, fizikai szempontból alaptalan állításokkal magyarázza.
"Az PERUNR HCI. Folyadékforgatásos Hőszivattyú a kavitáció fizikai folyamatának szabályozott körülmények között tartásával,  a fizikai jelenség kihasználásával kiválóan alkalmas mind közösségi-, ipari-és háztartási energiatermelő és felhasználó rendszerekben történő működtetésre. A már működő fűtési és meleg víz ellátó rendszerekbe azonnal,  átalakítás és üzemszünet nélkül beépíthető. Környezet kímélő, nincs a működés helyszínén káros anyag kibocsátás. Kémény  kialakítását nem igényli. Ugyan fogyaszt elektromos áramot, de PERUNR HCI. hőenergia termelő berendezés  által termelt hőenergia előállítása más eszközzel (pl. gázüzemű kazán) többszörösen nagyobb a helyszínen kimutatható környezet terhelést jelent.

Az PERUNR HCI. Folyadékforgatásos Hőszivattyú a folyadékforgatás következtében létrejövő  kavitáció fizikai folyamat által  termelt hőt hasznosítja oly módon hogy a keletkező vákuumbuborékok a folyadékforgatásos kazánban szabályozott, az általunk kifejlesztett műszaki és technológiai paraméterek között egymással ütközve megsemmisülnek és a belőlük kiszabaduló fény hevíti a környezetét, azaz a folyadékot, amely így felveszi és elvezeti a felszabaduló hőenergiát.
"
A gyártó szlovákiai cég honlapja nem működik, jelenleg a domain megvásárolható... A honlap tanúsága szerint 7 000 és 12 000 EUR a teljes kivitelezés ára.

forrás:http://poly-mix.hu/perun/Fizikus szemmel tekintve a kavitációs kazán működési elvére, kimondható, hogy semmilyen tapasztalat, kísérlet nem támasztja alá azt az állítást, mely szerint több hőenergia keletkezne, több hőenergiát termelne a berendezés, mint amennyi elektromos energiát felhasznál, elfogyaszt. Mindenféle hivatkozás a vákuum energiára és annak megcsapolására badarság! A tudományos világban nem ismeretlen fogalom, a mérés a termék vizsgálata, a "bevizsgálás". Ilyet hiteles intézettől egyet sem tudnak felmutatni, sem a feltalálók, sem a forgalmazók.

A kavitációról a wikipédia ezt írja magyarul és angolul.
A kavitációról, annak romboló hatásáról egy saját készítésű kisfilm.

Kavitáció kutatás a BME Hidrodinamikai Rendszerek Tanszékén.A tudományos oldalon vannak önzetlen jóérzésű emberek, és médiumok akik nem hallgatnak:

Hamis ígéretekkel verik át a fogyasztókat a csodakazánok forgalmazói
        2013.11.22. Sajtótájékoztató

A sajtótájékoztató résztvevői:
•    Veresegyházi Béla, a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap szerkesztője
•    Versits Tamás, a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének Elnöke
•    Csiha András, a Debreceni Egyetem Épületgépészeti Tanszékének nyug. docense
•    Kardos Ferenc, energetikai szakértő, a Magyar Hőszivattyú Szövetség Etikai Bizottságának tagja
•    Zoltán Attila, a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség elnöke
A sajtótájékoztatónak nem volt nagy sajtóvisszhangja, a dicsőítők közül senkihez sem jutott el a szakma üzenete. A sajtótájékoztatón elhangzottak összefoglalója itt olvasható

Kavitációs kazán avagy hőgenerátor, hőturbina, folyadékforgatásos hőszivattyú
http://vgfszaklap.hu/index.php?option=com_k2&view=item&id=3110

Végre a leghallgatottabb közrádió, a Kossuth is közszolgálathoz méltó módon foglalkozott egy áltudománnyal:

Ezekkel átverik az olcsóbb energiaszámlára vágyókat
Forrás: Kossuth Rádió, Napközben | 2013. november 22. péntek 12:30 |

Áltechnológiai újítások fenyegetik az alacsonyabb összegű energiaszámlára vágyó kazánvásárlókat - erről is szó volt a Napközben csütörtöki adásában.

Kazánok, melyek nem nagyon fűtenek – a kavitációs kazán, ionkazán, gázmágnes olyan berendezések, amelyek áltudományos háttérrel ígérnek olcsó fűtést vagy kisebb fogyasztást.

Ha nem működne a Kossuth Rádió oldala: az elhangzott műsor

Veresegyházi Béla, a Víz-, Gáz, Fűtéstechnika című szaklap szerkesztője szerint vannak ugyan új, modern technológiák, így megújuló energiaforrásokat hasznosító a maguk helyén rentábilis eszközök, mint például a napkollektorok. Ezek mellett vannak úgynevezett áltechnológiák, amelyek szintén időről időre felbukkannak.

Jellemző rájuk, hogy terjesztőik hangzatos jelmondatokkal próbálják eladni őket, miközben vagy egyáltalán nincs mögöttük műszaki tartalom vagy egy csekély, de annak jelentőségét iszonyatos mértékben eltúlozzák – mondta Veresegyházi Béla. A valódi és a hamis technológiai újítások megkülönböztetését a bizonytalan fogyasztó épületgépésztől kérheti.

A szaklap és a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetsége kutatást szervezett a „gagyi” technológiák feltérképezésére. A régi esetek közé tartozik a gázmágnes, amely újra és újra felbukkan. Újabb példa az ionkazán. Működési elvének létezik fizikai alapja, és üzembe is helyezhető, de a reklámozói a hasznosságát rendkívüli módon eltúlozzák.  További eset az eddig csak néhány helyre beépített kavitációs kazán, amely a jövő „slágerének” ígérkezik, bár ennek a fizikai alapjai sem igazán tisztázottak – mondta Veresegyházi Béla.

Az utóbbi eszköz kapcsán Csiha András, a Debreceni Egyetem épületgépészeti tanszékének nyugdíjas docense elmondta, az anyag gyors áramlása során léphet fel a kavitáció jelensége, vagyis a folyadék hirtelen gázzá alakulása. Ez a folyamat kétségtelenül alkalmas hő fejlesztésére, de a kavitáció egyáltalán nem arról szól, hogy valahonnan „csoda módon” hőt nyer a kazánhasználó.  Az importból és hazai gyártóktól is elérhető eszköz terjesztői szerint ez a típusú berendezés a beadott energia többszörösét adja vissza, ám ez az emberek „etetése” – tette hozzá a docens.


A NÉPSZABADSÁG is megírta a lényeget:

http://nol.hu/lap/tudomany/20131123-nem_mind_kazan_ami_fenylik?ref=sso

Foglakozott a témával a MAGYARNEMZET és a HírTV is:

http://mno.hu/panaszkonyv/budapest-becs-pozsony-1201333A kavitációs kazánt, mint fűtő és melegvíz előállító berendezést választókat hitegetik "H" idényjellegű egyzónaidős árszabás lehetőségével. Kedvezményes elektromos áramot semelyik szolgáltató nem biztosít! Ennek lehetőségét törvény, a 70/2009. (XII. 4.) KHEM rendelet szabályozza.

A bankok, és különféle lakásépítési konstrukciókat szolgáltatók nem foglalkoznak kavitációs kazán finanszírozásával. Ilyen ajánlatokról csak a kavitációs kazánt forgalmazók honlapjain olvashatunk.