Budapesti Szkeptikus Konferencia
a Műegyetem Fizikai Intézetének rendezvénye
2015. március 28.
1000 – 1500
BME Fizikai Intézet F29-es tanterem

Konferenciánk védnöke:

Lovász László
a Magyar Tudományos Akadémia elnöke
A hasonló kérdésekre választ keresők ismerik egymás eredményeit és némelyik reprodukálható eredményt többségükben elismerik. Ezek az emberek a tudósok, és amit csinálnak, az a tudomány. A tudomány céljai érdekesek, néha lelkesítők, eredményei sokszor imponálók. Az áltudomány céljai érdek-orientáltak, eredményei imponálók, de képzeltek. A képzelt eredmények összessége az áltudomány, amelynek haszonélvezői az áltudósok. Az áltudomány eredményeit a fanatikusok (röviden: fanok) ismerik el és védelmezik körömszakadtáig. Az áltudomány művelői nem kitűzött célok, hanem hívek szerzése érdekében tevékenykednek.

Áltudósok előbb voltak, mint a tudományt építők, csak akkor még varázslóknak hívták őket. Manapság a bátortalan varázslók (akik különben érdekeik képviseletében gátlástalanok) a tudomány külsőségeit alkalmazzák: konferenciákat rendeznek, folyóiratokat üzemeltetnek és a tudományban használatos szavakat ragasztanak egymáshoz (radiesztézia, bio-rezonancia, neuro-lingvisztikus-programozás...), majd ezek alapján tanfolyamolat szerveznek, szakértenek, gyógyítanak.

Ebből a néhány állításból is látszik, hogy egyáltalán nem könnyű az áltudományt leleplezni. Az iskolai tantervek nem szánnak erre időt, a könnyen hozzáférhető információs csatornák pedig nem a tudománynak kedveznek. A közoktatás, a felsőoktatás és a közszolgálati médiumok lehetnének a tudomány szövetségesei, de ez a lehetőség ritkán válik valósággá. A Budapesti Szkeptikus Konferencia idei előadásai elsősorban ezzel a gonddal foglalkoznak: miért oly gyenge a szándék az áltudomány leleplezésére, és miért oly rossz hatásfokú a megvalósítás.

Ebben az évben ha nem is vagyunk időben, de konferenciánk sorszáma - a 12 - tekintélyt sugároz és számmisztikailag igen kedvező. A következő évben kérdés, hogy merünk – e belevágni a szervezésbe. (A jobb szállodákban is a 12-es szobát a 14-es követi).


Konferenciánk ingyenes, és nyilvános, (kép és hangfelvétel megengedett).
Szórólapok terjesztése tilos!
Tantermünkben 376 ülőhely van, helyfoglalást nem vállalunk.

Kérjük a konferencia résztvevőit és látogatóit, hogy a konferencián  a jogszabályok betartása mellett a rendezvény helyszínéül szolgáló Műegyetem hagyományait, rendjét és a tudományos eszmecsere normáit tiszteletben tartva vegyenek részt. Az előadásokat követően az esetleges kérdéseik feltételére, észrevételeik, ellenvéleményük rövid kifejtésére lehetőséget biztosítunk. A konferencia szervezői fenntartják a jogot, hogy rendezvényt vagy a konferencia valamelyik előadását az együttműködés és a kulturált véleménynyilvánítás szabályai ellenében megzavaró vagy mások biztonságát veszélyeztető személyeket a rendezvény helyszínéről eltávolíttassák.