Budapesti Szkeptikus Konferencia
a Műegyetem Fizikai Intézetének rendezvénye
2012. március 03.
0930 – 1830
BME Fizikai Intézet F29-es tanterem


Konferenciánk védnöke:

Pálinkás József

Pálinkás József a Magyar Tudományos Akadémia elnöke




Állítólag a remény hal meg utoljára. Nehéz belátni, mi módon élheti túl a reménykedőt. Földiekkel játszó égi tünemény volt Csokonai korában, ám mára médiaipari termék lett. Csak be kell írni bármelyik keresőbe a bajunkat és válogathatunk a reménykeltő megoldások között.
Ilyenkor kellene a szkepszis, a megfontolt válogatás, ám általában a legtöbb reményt a legolcsóbban megoldás győz. Azért, mert ismeretek hiányában ez az optimum.

A szkepszis alapja tehát az ismeret, a tudás, de legalább a tudáshoz vezető út ismerete. A szükséges mindennapi ismeretekhez a médián keresztül vezet az út, ami jelenti a tudományos újságírást (tollal, mikrofonnal, kamerával), valamint a mértékadó hírforrások megbízhatóságát.

A kilencedik Budapesti Szkeptikus Konferencia visszatekintve az eddigiekre azt vizsgálja, hogy mennyire volt képes a média ezt a feladatát ellátni, és hogy mire képes jelenleg, mire számíthatunk a közeljövőben. Ehhez a vizsgálathoz szükség van egy olyan témakörre, amely képes az állatorvosi ló szerepére, mert az áltudományos praktikák számára ellenállhatatlanul vonzó. Sok ilyen van, ezek közül most a SUGÁRZÁSOK témakörét választottuk.

Meghirdettük egyúttal a Tiltott Találmányok Tárlatát-t, amely elszánt és agilis feltalálók jelentkezése esetén a szkeptikus objektivitás előre nem jósolható próbája lehet.

A szkeptikusok reménye a költőéhez hasonló: tudják, hogy nem győzhetnek, de bíznak abban, hogy képesek az áltudományt elfogadható szinten kordában tartani.



Konferenciánk ingyenes, és nyilvános, (kép és hangfelvétel megengedett).
Tantermünkben 365 ülőhely van, helyfoglalást nem vállalunk.