A természet ereje II.

Egyre több területen találunk segítséget a különböző problémáinkra a természetben. Nézzünk most ezekre egy-egy példát.

REMÉNYSUGÁR A SZEMNEK

Különböző vitaminokból és karotinokból álló keverék segítségével megelőzhető a szürke hályog és az időskori makuladegeneráció. Ezt nemzetközi tanulmányok igazolják. Mint ahogy az a Jénai és Zürichi Egyetem kutatóinak vizsgálataiból is kiderül, a karotinok ebben fontos szerepet játszanak. Mivel a szervezet ilyen anyagokat nem termel, ezért táplálékkal kell azokat bevinni. Viszonylag nagy mennyiségben tartalmaz karotint a káposzta, a spenót, a zeller, a hagyma, a brokkoli, a fejes saláta, a borsó vagy a tök.


ÖREGEDÉSGÁTLÓ ITAL

Egy korty ebből a speciális bioitalból nemcsak jól esik, hanem az ezt kifejlesztő bécsi szakértők szerint külsőnkre is pozitívan hat.

Ezenkívül lassítja az öregedési folyamatot és a testsúlyt is csökkenti. Az energiaitalt kidolgozó kutatócsoport vezetője, Dr. Peter Frigo egyetemi tanár (Bécsi Egyetem-Női Klinika) megállapította, hogy a meglepő hatás a gránátalma, a dél-amerikai guarana gyümölcs és a jamszgyökér alapanyagait tartalmazó keveréknek köszönhető.

AZ OLIVAOLAJ CSÖKKENTI AZ INFARKTUS KOCKÁZATÁT

Mára feketén-fehéren bebizonyosodott, hogy aki a salátát olivával fűszerezi vagy olivaolajat tölt a serpenyőbe, az egészségesebben él. A spanyol Navarrai Egyetem kutatói utánajártak a hiedelemnek, miszerint a Földközi-tenger országainak egészséges táplálkozásában az olivaolajnak jut a főszerep. Rendkívül pozitív következtetésre jutottak: Dr. Martinez-Losa kutatásvezető határozott véleménye szerint az olivaolaj akár 75%-kal is csökkentheti a koszorúérbetegségek, így az infarktus kockázatát is.

TÖMJÉNNEL A GYULLADÁSOK ELLEN

Nemrégiben a Tübingeni Egyetem által elvégzett vizsgálat tudományosan is bebizonyította, amit a népi orvoslás már régóta állít: a tömjén alkotóelemei gyulladásgátló hatással bírnak. Egy tulajdonság, amit már évezredek óta hasznosít például az indiai orvoslás. A tübingeni gyógyszerészek számos krónikus reumában, asztmában és más gyulladás okozta betegségben szenvedő páciensnél figyeltek meg javulást.

DIVATBAN A TERMÉSZET

A természetes gyógyszerek egyre kedveltebbek. Egy nemrégiben Bonnban nyilvánosságra hozott tanulmány ezt látványosan bizonyította. Adatai szerint 1970-ben csak minden második ember gyógyította magát a természet gyógyszertárából. Hét évvel később ez az arány 65%-ra emelkedett. Manapság a tanulmány szerint már 73 százaléknál tartunk. Mindenekelőtt a szemlátomást könnyebb közérzeti zavarok esetén nyúlunk növényi eredetű gyógyszerekhez. Különleges szerepet játszanak a természetes készítmények a megelőzésben is: a megkérdezettek százaléka használja ezeket elővigyázatosságként.