A természet ereje

Az már ismeretes, hogy mezőink és erdeink bőséggel teremnek olyan gyógyfüveket, mint a zsálya, a macskagyökér vagy az orbáncfű. De tudtad-e, hogy a tengerekben és esőerdőkben még számtalan orvosi titok rejtőzik?

A kígyóméreg csillapítja a fájdalmat

Tea a tabletták helyett, gyógyfürdő gyógyszertárakban kapható kenőcsök helyett. A bio divatban van az orvostudományban is. Egyre több ember keresi a természetes gyógyszereket. Egy közvélemény-kutatás szerint a páciensek többsége biotermékekkel kívánja gyógyíttatni magát. Erre az igényre a gyógyszeripar is reagált. Ma már az alkalmazott gyógyszerek egyharmada készül növényi anyagokból ill. ezek laborban előállított formájából.

De az erdőből, mezőkből és természetes vizekből származó gyógyszerek versenye csak most kezdődött el igazán.
A gyógyszerkonszernek egész expedíciókat küldenek az Amazonas őserdeibe, kutatóállomásokat állítanak fel, hogy felfedjék a dzsungel növényeiben rejlő orvosi titkokat. De a világtengerekben is kutatnak olyan természetes hatóanyagok után, melyek képesek a fájdalom csillapítására vagy akár a rákos sejtek elpusztítására.

Így sikerült egy Conus nevű nagy, felettébb dekoratív tengeri kígyó mérgét fájdalomcsillapításra felhasználni.

Íme még egy kis ízelítő a természet gyógyszerszekrényéből:

Tiszafakéreggel a rák ellen

Amerikai biokémikusok nemrégiben felfedeztek a kaliforniai tiszafa kérgében egy anyagot, ami képes a rákos sejteket megsemmisíteni. De ahhoz, hogy a betegeken történő hatékonyságvizsgálathoz megfelelő mennyiségű anyagot nyerjenek, óriási mennyiségű fát kellett kivágni. Ezért a kulcsfontosságú molekulát laborban állították elő, és most ezt vetik be a rák elleni harcban.

Fogyjál kaktusz gulyással

Az impozáns fügekaktusz, az Opuntia segíthet ebben. Bécsi kutatók megállapították, hogy ez a kaktuszfajta igen hatásos a diabétesz és az elhízás ellen. Vérzsírcsökkentő hatása is kimutatható egészséges és örökletes zsíranyagcsere-zavarokban szenvedő embereknél egyaránt.

Mexikóban, ahol ez a kaktusz gyakorlatilag minden ház előtt megtalálható, már régóta ismerik és kihasználják a növény gyógyerejét. Ott több mint százféle recept létezik a kaktuszételek elkészítésére. Főzéshez a növény törzsét, gyümölcsét és fiatal, zsenge hajtásait használják. Az Opuntia leves tehát nemcsak nagyon ízletes étel, hanem rendkívül egészséges táplálék is diabetikusok, túlsúlyos betegek számára és megelőzésre is alkalmas - hangsúlyozza Dr. Helmut Sinzinger egyetemi professzor, aki intenzíven kutatja az egzotikus tüskés növény "gyógyszertárát".

Az artériák mésztelenítője: a halolaj

A hal egészséges: ez köztudott. De ma már a bennük lévő természetes erőt is felhasználják a szívmegállás ellen. A zselatinkapszulákba zárt halolaj hatékony segítséget nyújt ezen a területen.

Olasz tudósok egy nagytanulmány alapján felismerték, hogy a halolaj segítségével a hirtelen szívmegállás miatt bekövetkező halál kockázata 45 százalékkal csökkenthető. Ebből következően az olaj alkotóelemei - a szakemberek Omega-3-zsírsavakról beszélnek - "takarítóbrigádként" működnek az erekben. Így alkalmasak az érelmeszesedés ellensúlyozására.

Potencia az Amazonas őserdeiből

A "Damianát" Mexikóban a nők és férfiak szexuális "ajzószerének" nevezik. Nemrégiben sikerült a növényből izolálni az ezért felelős hatóanyagot és tablettaformába préselni. A szexuális zavarok elleni hatóanyagot, amit a cserje tartalmaz, nemrégiben sikeresen tesztelték. Szakértők hangsúlyozzák, hogy "ezáltal természetes módon, kockázat nélkül fokozható a nők és férfiak szexuális vágya."