Terápiák lexikona I. rész

Manapság rengeteg alternativ terápiás mód létezik már. Nem könnyű ezek között eligazodni. Ehhez próbálunk egy kis segítséget adni, ami persze közel sem átfogó ismeretet ad a létező gyógymódokról. A következőkben részletezett terápiák a szakorvosok és háziorvosok által előirt orvosi kezelés kiegészitőjeként szolgálnak. Mielőtt azonan bármelyiket kipróbálná, a figyelmeztetéseket és javaslatokat fogadja meg.

Az akupresszúrát, reflexológiát, a masszázst, az aromaterápiát már részletesen tárgyaltuk. A homeopátiáról, szinterápiáról, és gyógynövény terápiáról is olvashattak már. A jóga csodatevő hatása is jól ismert. Következzen néhány azok közül, ami talán ma Magyarországon kevésbé elterjedt, de a világon hosszú évek tapasztalata alapján hatékonynak bizonyult.

Az antropozofikus orvoslás a gyógyitásnak az az ága, mely azon az elven alapul, hogy minden emberben négy egymásra épülő rendszer van, amelynek egyensúlyban kell lenniük: a fizikai test, az éteri test (ez irányitja a növekedést), az asztráltest (érzékelést és érzelmi életet), és az ego (tudatos én) Az antropozofikus orvosok természetes alapú gyógymódokat, masszázst, homeopatiás orvosságokat, kreativ terápiákat ötvöznek.

Az ajurvédikus gyógyászat egy indiai gyógymód, mely öt testrendszert irányitó öt alapelem (éter, föld, viz, tűz, levegő) közötti egyensúly függvénye. A természetgyógyász az egészségi állapotot befolyásoló számos életkörülményt igyekszik feltérképezni az életmódon keresztül a horoszkópig. Ez a személyre szabott terápia egyénenként más gyógymódot enged javasolni a természetgyógyásznak a jógától elkezdve a gőzfürdőn kersztül akár az étrendre vonatkozó dolgokig. Általában több kontrolvizsgálatra van szükség.
.
A biorezonancia lényege, hogy a szervezetben bizonyos vegetatív jellemzők mint a bőrhőmérséklet, az izomtónus tudatosan befolyásolható és szabályozható. A gondolati befolyásolás eredményét mérőeszköz segítségével a beteg viszontláthatja képernyőn keresztül. Mivel számos vegetatív elváltozás betegség tünete lehet, segítségével maga a betegség is enyhíthető. Stressz és migrénes fejfájás enyhítése esetén például igen hatékony eredményeket mutattak ki speciális relaxációs technika elsajátitásával. A terápia célja, hogy a beteg maga tudja ezt a relaxációs állapotot felidézni.

A Heller gyakorlatok művelői szerint a helytelen testtartás és emiatt fellépő izomfeszültség és merevség közrejátszik a betegség és a stessz kialakulásában. A test normális állapotának visszaállítása és a helyes testtartás kialakítása a cél. A betegeket kiegyensúlyozott mozgásra tanítják. Nyaki, hát, és derékfájás esetén, de még emésztési problémákkal küszködőknél is komoly sikereket érnek el ezzel a módzserrel. 11 héten tartó terápia 3 részből áll.

A hangterápiánál a hangok az agy működését befolyásoló hatásával érnek el gyógyulást a betegeknél. A gyakorlatban a beteg relaxálását segitő állapotát bizonyítottan nyugtató hangok (tenger, madárcsicsergés, delfin, dallamok) segítik. Leginkább lelki problémák és szorongás esetén hatékony gyógymód.