Taoista Gyógyközpont filozófiája - Havasi András könyvéből

Ezt a írást azoknak a tanítványaimnak, illetve az Internetet önállóan böngésző embereknek szánom, akik szeretnék megtudni, hogy mivel is foglalkozik a Kínai Gyógyközpont.

Annak ellenére, hogy napjainkban számos különböző helyen lehet Tai Chi Chuan-t vagy Chi Kung-ot tanulni, nem sok ad lehetőséget arra, hogy teljes körű, mindenre kiterjedő anyagot sajátítsunk el. Néhol csak a Tai Chi-t, máshol pedig csak Chi Kungot oktatnak.
Egyes területeken egyedül az egészség vonatkozásában közelítik meg a témát, míg mások az önvédelmet és a harci alkalmazásokat helyezik előtérbe. Minthogy mindegyik a Tao részét képezi, igyekeznek eltitkolni azt a tényt, hogy vagy nem ismerik a másik alkalmazást, vagy nem képzett oktatók.

A Kínai Gyógyközpontban a Taoista művészeteket arra használjuk fel, hogy testünket fejlesszük, elménket lecsendesítsük, és szellemünket megerősítsük. Minden más csupán szemfényvesztés! Előfordulhat, hogy valaki évek óta gyakorolja a Tai Chit és viszonylag jó eredményeket ért el, soha nem fogja megérteni a művészet magasabb szintjeit. A Chi Kung - azon kívül, hogy a test megerősítésének és az elme lecsendesítésének csodálatos módja - sokkal többet nyújthat, ha a gyakorlás fókuszált és a cél határozott.

Talán a kulcs a pontos, határozott cél. Tanulmányaim során csupán néhány helyen hallottam, hogy itt, Nyugaton a Taoista művészeteket szándékkal, céllal kötötték össze. Pedig az egyik legnagyobb eredmény, amit elérhetünk, az az, hogy megtanuljuk használni céljainkat az életben. Úgy érzem, hogy a Tai Chi vagy Chi Kung tanulásának kezdetén az a fontos, hogy először fizikai szinten tanuljunk, azaz begyakoroljuk a mozdulatokat. Ennél a pontnál egyre jobban összehangoljuk a légzést a mozgással. Később ez természetessé válik, és egyesíted az energiát - más néven Chi-t - a technikák folytonosságával. De ez még mindig nem minden; ahogy a Yin-Yang szimbólum is mutatja: valójában nem létezik kezdet és vég.

Természetesen mindez időt, koncentrációt, gyakorlást és áldozatot igényel. E szavak sajnos a mi nyugati kultúránk számára eléggé idegenül hangzanak. A sürgető kommunikáció és az állandó reklámzuhatagok idejét élve elvesztettük igazi középpontunkat, valamint egyensúlyunkat. A Kínai Gyógyközpont sokkal többet nyújt egyszerű nyújtógyakorlatoknál - lehetőséget kínál arra, hogy visszanyerjük egyensúlyunkat az életben.


Gondolatok Havasi András könyvéből, a szerző engedélyével