Mi a tai chi chuan?

A tai chi chuan egy közel 3000 éves egészségmegőrző rendszer. Alapja egy sajátos mozdulatsor, amelyet a gyógyulni vágyó beteg, illetve az egészésgével aktívan törődni kívánó egészséges ember rendszeresen gyakorol.

A tradicionális kínai magyarázat szerint a mozgás során az mozgást gyakorló ember szervezete harmonikusabban működik. Az elmélet szerint az egyes szervek működése optimálissá válik azáltal, hogy a mozdulatok a szervek körüli izmok mozgásával azok vérkeringését illetve energiaszintjét optimalizálják. A tai chi chuan a szervezet saját belső energiáit mozgósítja a gyógyulás illetve e betegségek megelőzésének céljából.

A tai chi közel 3000 éves tapasztalatai alapján elmondható, hogy eredményes módszernek bizonyult többek között a gerinc, a csípő és térdizületek degeneratív elváltozásainak, a magas vérnyomás bizonyos formáinak, az érelmeszesedés, illetve a NIDDM cukorbetegség, a vertebro basilaris insufficiencia és számos psyichés kórkép mint pl. a dysthimia, depresszió, a szorongásos kórképek bizonyos fajtáinak kezelésére.

A tai chi létjogosultságát azonban az idő igazolta. Egyik oldalon több évezred empirikus adatai és többszáz millió beteg tapasztalatai, a másik oldalon az elmúlt 5 évtized tudományos kutatásai állnak. A tényeket nincs értelme vitatni.

Azonban azért, hogy a tai chi chuan, mint kezelési mód részévé válhasson a komplex egészségügyi ellátás rendszerének, az elengedhetetlen, hogy a modern tudomány és a modern ember világszemlélete számára elfogadható értelmezést nyerjünk.

A komplex betegellátás és rehabilitáció azonban ma már mindenhol alkalmaz bizonyos gyógytornákat, illetve kiegészítő eljárásokat. Szinte minden utókezelés lényege a rendszeres fizikai aktivitás.

A tai chi azonban ennél több, hiszen célja nem pusztán a betegség után egy lehetőség szerinti legkevesebb panaszal járó helyzet kialakítása és fenntartása, hanem a betegséget megelőző egészségi állapot visszaállítása.