Sörrel az infarktus ellen

Egy cseh tanulmány szerint a sör csökkenti az infarktus, az agyvérzés és az érrendszeri betegségek veszélyét

Megállapították, hogy azoknál a férfiaknál, akik hetente 4-9 liter sört isznak meg, háromszor alacsonyabb az infarktus veszélye, mint azoknál, akik semmit sem isznak. A nőknél, akik hetente 0,5-4 liter sört fogyasztanak ez a kockázat ötször alacsonyabb. A prágai vizsgálatok kimutatták, hogy a mértékletes (!!!) sörfogyasztás csökkenti a vérnyomást, a vér cukortartalmát, feloldja a feszültséget az emberben, étvágygerjesztő és segíti az emésztést is. Ugyanakkor a vesét is tisztítja, s megakadályozza a vesekövek képződését. A sörben lévő egyes anyagok akadályozzák a rákos szövetképződmények kialakulását is.
Simon Jirát belgyógyász szerint a fejlett országokban az elhalálozások 60-65%-a a szív- és agybetegségek következménye.
A vizsgálatok azonban azt is megmutatták, hogy a nagyobb mennyiségű sörfogyasztás már káros, s a megbetegedések kialakulásának kockázata növekszik. Csehországban statisztikailag évente mintegy 160-165 liter sört isznak meg fejenként. A szívbetegségek és az érrendszer zavarai az elhalálozások okainak mintegy 50%-át teszik ki
Michal Psenicka kardiológus, aki a prágai kísérleti kórház (IKEM) szakértői csoportjának tagja, folytatott vizsgálatot e témában. Csehországban eddig mintegy 60 tanulmány készült a témában, s többségük következtetései lényegében egybeesnek az IKEM szakértőinek megállapításaival.