- Digitális Irodalmi Akadémia
- Sulinova Adatbank
- Realika - Digitális foglalkozásgyűjtemény és oktatásszervezési szoftver
- Sulinet Nyelvek
- Segítségnyújtó szervezetek
- Sunflower animációk
- Klikk - Digitális játszótér
- A holokauszt Magyarországon
- Nemzeti Emlékezet Program
- Magyarország Képes Történelmi Kronológiája
- 1848-as játék
- eTwinning
- Kempelen Farkas Digitális Tankönyvtár
- Természetbúvár labor
- A magyar nemzeti parkok honlapja
- Celebrate tananyagok
- Jelkép és örökségtár
- Élő Duna Projekt
Sörrel az infarktus ellen
Egy cseh tanulmány szerint a sör csökkenti az infarktus, az agyvérzés és az érrendszeri betegségek veszélyét
Megállapították,
hogy azoknál a férfiaknál, akik hetente 4-9 liter sört isznak meg, háromszor
alacsonyabb az infarktus veszélye, mint azoknál, akik semmit sem isznak. A nőknél,
akik hetente 0,5-4 liter sört fogyasztanak ez a kockázat ötször alacsonyabb.
A prágai vizsgálatok kimutatták, hogy a mértékletes (!!!) sörfogyasztás csökkenti
a vérnyomást, a vér cukortartalmát, feloldja a feszültséget az emberben, étvágygerjesztő
és segíti az emésztést is. Ugyanakkor a vesét is tisztítja, s megakadályozza
a vesekövek képződését. A sörben lévő egyes anyagok akadályozzák a rákos szövetképződmények
kialakulását is.
Simon Jirát belgyógyász szerint a fejlett országokban az elhalálozások 60-65%-a a szív- és agybetegségek következménye.
A vizsgálatok azonban azt is megmutatták, hogy a nagyobb mennyiségű
sörfogyasztás már káros, s a megbetegedések kialakulásának kockázata
növekszik. Csehországban statisztikailag évente mintegy 160-165 liter
sört isznak meg fejenként. A szívbetegségek és az érrendszer zavarai az
elhalálozások okainak mintegy 50%-át teszik ki
Michal Psenicka kardiológus, aki a prágai kísérleti kórház (IKEM) szakértői
csoportjának tagja, folytatott vizsgálatot e témában. Csehországban eddig mintegy
60 tanulmány készült a témában, s többségük következtetései lényegében egybeesnek
az IKEM szakértőinek megállapításaival.