Reflexológia

A reflexológia eredete ötezer évvel ezelőtti Kínába vezethető vissza de találkozhatunk vele egyiptomi sírkamraábrákon, valamint inka oltárképeken is, ahol lejegyezték, mely betegségekre milyen zónákat kell masszírozni.

A XX. század elején William Fitzgerald amerikai fül-orr-gégész kezdte újból alkalmazni a gyógymódot - zónaterápia néven. A testet tíz részre osztotta, és a megfelelő pontokra gyakorolt nyomás által ért el gyógyhatást. Követői később már nem a test zónáin, hanem a lábra összpontosítva dolgoztak. - A lábfej önmagában is teljes rendszer, megtalálható rajta valamennyi reflexpont.

A reflexológusok szerint talpunk a test mikrokozmosza. Minden szervünk, testrészünk összeköttetésben áll a lábunkon található úgynevezett reflexpontokkal, melyek masszírozásával a legtöbb betegség eredményesen kezelhető. Ha csak fele annyi időt szánnánk a lábunkra, mint amennyit például a fejünkkel foglalkozunk, sokkal harmonikusabb lenne az életünk. A talpon keresztül az emberi test minden egyes részére hatni lehet, a lábfej megfelelő pontjainak ingerlésével távolhatásokat érhetünk el az egész szervezetben. A talp masszírozásakor a reflexpontokra gyakorolt nyomás ingerületet küld a vele összeköttetésben levő szervek, mirigyek és idegek felé, növelve az adott zónához tartozó szerv anyagcseréjét, vér- és nyirokkeringését. A kezelés elősegíti a salakanyagok távozását, oldja az energiablokkokat, a felgyülemlett feszültséget, ily módon mozgósítja a szervezet öngyógyító erőit. Egyórás masszázs az egész szervezet működésére kiegyenlítő, harmonizáló hatással van.

A reflexológusok szerint betegség akkor következik be a szervezetben, ha a test energiacsatornái elzáródnak, és az energiablokkok akadályozzák egyik vagy másik terület, szerv működését. Ha egy reflexpont érzékeny, esetleg fáj, az arra utalhat, hogy a hozzá tartozó szerv beteg, vagy felborult benne az egyensúly. Az érzékenység mellett intő jel lehet még a salakanyag-lerakódás, mely leggyakrabban a helytelen táplálkozás vagy életmód következményeként hagy nyomot talpunkon. Ilyenkor a káros anyagcseretermékek nem tudnak természetes úton távozni a szervezetből, és felhalmozódnak a reflexzónákban. A tapasztalt szakember pusztán ezek kitapintásával képes megállapítani a páciens betegségeit, megtalálni hibásan működő szerveit. A diagnózisban segít, hogy a reflexterület elváltozása mindig arányban van az energiazavar nagyságával, fennállásának időtartamával és az általa okozott szervi elváltozás mértékével.

A hatásmechanizmus két irányban működik, a lábat ért káros ingerek ugyanis visszahatnak a szervekre. Vannak egyperces, kétperces, ötperces zónák, ez azt jelenti, hogy maximum ennyi ideig lehet őket stimulálni. Olyan zóna azonban nincs, amelynek a tízórás ingerlés jót tenne, márpedig ha egész nap "talpon vagyunk", a kényelmetlen cipő és a rossz terheltség folyamatos nyomást gyakorol bizonyos területekre, az állandó ingerlés pedig hosszú távon a megfelelő szervek biokémiai elváltozásaihoz vezet. A talpon megjelenő bőrkeményedés pontosan a helytelen terheltség kivetülése: a talp "odanöveszt" egy pajzsot, védelmet nyújtva az ott levő szerv zónájának. Egy rossz cipő okozta bőrkeményedés tehát nemcsak a talp problémája, hanem a szervé is.

Mi történik a reflexológusnál? A kezelés megkezdése előtt első az állapotfelmérés. Ez több helyen számítógépes képalkotó eljárással történik, amellyel nyomon követhető, hogy a testsúly a lábnak pontosan melyik felületére gyakorol nyomást. Ezután a páciens leveszi a cipőjét, zokniját és kényelmesen elhelyezkedik egy hátradönthető székben, és nincs más dolga, mint jelezni, ha a reflexológus érzékeny vagy fájó pontot érint. Ezekből, valamint a látható elváltozásokból (tyúkszem, bőrkeményedés, gombásodás stb.) a szakember következtet a különböző szervek állapotára, majd a kezelendő betegségtől függetlenül mindkét lábon megmasszírozza az összes reflexzónát.

Ez azért szükséges mert minden betegség az egész szervezetet érintő energiamegbomlást jelent, és az egész rendszer egyensúlyának helyreállításához először egy teljes méregtelenítő mechanizmust kell elindítani: ehhez a kiválasztás szervrendszerét, majd az idegi szabályozást végző agyi zónát, a nyirokkeringést, végül az emésztőrendszert kell aktivizálni. A páciensnek nagy szerepe és felelőssége van a gyógyulásban, mivel a reflexológus csak segíteni tud, gyógyítani nem - hangsúlyozza a szakember. Az aktív közreműködés azért is elengedhetetlen, mert ha a beteg nem hisz a gyógyulásban, semmilyen gyógymód nem hoz tartós javulást.

A reflexológus csak segíteni tud, gyógyítani nem. Meggyógyulni mindenki csak saját maga tud!