A kínai gógynövényes vitrin

A II. tudományos forradalalom hajnalán emberek egy csoportja -egyre növekvő csoportja a szintetikus gyógyszerektől elfordulva inkább az ősi gyógymódok felé orientálódtak. Megközelítőleg Kr. előtt 403-tól kezdve a kínaiak kidolgozták saját gyógyászatukat, amely gyógynövények használatára épül.

A kínai orvosok otthon, erős teában vagy levesben kifőzendő gyógynövény fajtákat írtak fel pácienseiknek. A gyógyfüveket alkoholban lepárolva szíverősítőt illetve arclemosót kaptak. Az aromás növényeket különböző pasztákkal - pl. méhviasszal - keverték, s az így nyert elegyet gipszként, illetve kenőcsként használták. Napjainkban sok amerikai előtt ismeretes a Tigris Balzsam elnevezésű izomkenőcs, amelyet Singapurban állítanak elő és a televízióban Joe Montana amerikai hátvéd mutatott be. A Tigris Balzsam szinte minden nagy szupermárketben megtalálható.

A fent említett alkalmazási módokon kívül a kínai orvosok és gyógyszerészek felismerték, hogy az elfoglalt édesanyák könnyebben adhatnák be gyermekeiknek a gyógynövényeket pirulák formájában. Ezek a tabletták, amelyeket porrá tört gyógyszerek és víz, méz, rizspor ill. viasz - mint kötőanyag - kombinálásával gyártanak, Zhong Yao vagy "azonnal bevehető gyógyszer" néven ismertek. (A Materia Medica a gyógynövényi alapanyagokon kívül ásványi, valamint állati eredetű anyagokat is magába foglal.

Így használ a balzsam...
Így használ a balzsam...
Amerikában az így előállított gyógynövénytablettákat "szabadalmazott gyógyszerkészítmé-nyek"-nek nevezik Tulajdonképpen a gyártott gyógyszerek nagy része jól ismert, klasszikus formuláción alapszik, és bármely gyártó cég által előállítható, amely eleget tesz az 1985-ös, Kínai Gyógyszer-ellenőrzési Törvény szigorú minőségellenőrzési előírásainak. A szabadalmazott gyógyszerkészítmények története és fejlődése megegyezik magával a kínai gyógynövénytannal. 1155-re kiadták az első, több, mint 700 gyógyszerkészítményt tartalmazó császári receptgyűjteményt és ezzel megteremtették a hivatalos gyógyszergyártás lehetőségét. 1368-ra a Ming dinasztia uralkodása idején kisebb, magántulajdonban lévő gyógyszertárak jelentek meg és a Qing dinasztia fennállása alatt a tabletta formában történő gyógyszergyártás jelentősen felgyorsult. Ma Kínában a legrégibb gyógynövény gyártó cég az 1669-ben alapított Tong Ren Tan, amely 1702 óta - 74 évvel George Washingtont és Paul Rever-t megelőzve - Beijingben ugyanazon a címen található!

A kínai gyógynövény tabletták óriási előnye természetesen a használatuk egyszerűségében rejlik. A különböző teák, ill. főzetek elkészítése valamint fogyasztása időigényes, és körülményes azok számára, akik érzékenyek az ízekre. Hátrányuk viszont az, hogy nem veszik igénybe a gyógynövény specialisták igazi szaktudását. Bár a szabadalmazott gyógyszerkészítmények alapját klasszikus formulációk képezik, általában csak az alap-receptek azok, amelyeket a gyógynövényekkel foglalkozó szakember módosít annak érdekében, hogy az a kellő időben megfeleljen a páciens egyedi harmónia-felbomlásának.

Mindamellett vannak bizonyos szabadalmazott orvosságok, amelyek meglehetősen széles körben biztonságosan alkalmazhatóak. A tipikusan otthoni orvosságok megtalálhatók voltak a kínai család gyógyszeres szekrényében. Ezek használatát ismerték, nem volt feltétlen szükség gyógynövény specialistára. a következőkben néhány általánosa alkalmazott gyógyszerkészít-ményről lesz szó.