Kerti burkolatok a Föld elem jegyében

A Feng Shui kiegészítő elemeként, a Földet szimbolizáló kövek, kavicsok segítségével kertünket is szebbé, praktikusabbá varázsolhatjuk. A kert különböző részeinek megközelítéséhez szükségünk van utakra, mely lehet járdaburkolat, kerti tipegő, de murvával felszórt is. Átgondolva igényeinket, kertünk minden eleméhez hozzáillesztve kell kiválasztanunk a számunkra megfelelő megoldást.

Időnként hallom kerttulajdonosoktól, hogy semmi másra nem vágynak, csak nyírható zöld gyepre és lehetőleg az összes többi felület legyen lebetonozva… A megoldás a túlzsúfolt és az igénytelenség között félúton keresendő. Pihentető kertet létrehozni csakis úgy lehet és úgy érdemes, ha az a fenntartójának örömet okoz, ehhez pedig ismerni kell a pontos elképzeléseket, igényeket is. 

Kövek, kavicsok, járdalapok 

Murva, gyöngykavics, kőzúzalék
Olcsó anyag, könnyen beszerezhető, viszont sok munkaórát igényel a fenntartásuk. Rendszeres gereblyézésre, hengerezésre, gyomlálásra, újratöltésre szorul. A murvával, gyöngykaviccsal felszórt utak nagyon szépek tudnak lenni, azonban folyamatos gondozást, a gyomok azonnali eltávolítását igénylik, mely belekerülhet pár letört körömbe. A gyöngykavics belenyomódik a sportcipők talpába, használata csak oda javallott, ahol ez nem idegesíti fel a tulajdonost. (Ellenkező esetben a kert máris elvesztette célját, oda a pihenés és a nyugalom.) 

Terméskő, natúr kő, kőlapok 
Egyik legszebb burkolat, amennyiben fagyállót választunk és harmonizál kertünk minden elemével, praktikusság szempontjából pedig a durvára csiszolt jobb, kevésbé csúszásveszélyes. A választék igen széles, kerti árudákban, kőcentrumokban sokféle alapanyagot beszerezhetünk, palát, homokkövet, bazaltot, gránitot, mészkövet, és vásárolhatunk különböző színű, méretű, alakú dísztéglákat is. 

Beton burkolatok, műkövek, járólapok 
Ha lehet, Feng Shui kertben kerüljük ezeket a megoldásokat, melyeket a népnyelv járólapnak nevez és kapható sima, illetve kavicsos felületben is. Kb. 4-6 cm vastag, elég strapabíró, a kocsi beállón jó hasznát vehetjük. 

Fagyálló kerámia 
Utak borítására kevésbé alkalmas, azonban a kerti pad, a szaletli, a pihenősarok esetében ideális lehet az alkalmazása. 

Tégla, dísztégla, bontott tégla 
Romantikus megoldás, romantikus kertbe. Beszerzési árát tekintve talán a legolcsóbb megoldás, bájosan antik, díszértéke növelhető a mesterjegyes téglák jól megkomponált beépítésével. Van azonban két hatalmas hátránya. Egyik, hogy viszonylag könnyen szétszívja fagy, emiatt rendszeres felújításra fog szorulni, a másik, hogy esős időben, különösen, ha kevesebb időnk van gondozni, mohásodás, algásodás következtében rendkívül csúszóssá válik.

Tervezzük meg utunkat 
A bekezdés címe felfogható egy általános jó tanácsként is. Legyünk tisztában azzal, hogy honnan jöttünk és hová tartunk. Akkor nagy baj nem érhet minket. A kerti utak tervezésekor járjuk be a kertet, figyeljük meg, milyen irányba megyünk szívesen, hová érdemes a kiegészítőket beépíteni. A tervezéskor készítsünk egy skiccet, feltüntetve a lehetséges kerti elemeket, közöttük felvázolva az utat, melyen bejárjuk a terepet. Az életben is fontos, hogy az utunknak célja legyen, nincs ez másként Feng Shui kertben sem. Ne tervezzünk nyílegyenes kerti utakat, enyhe ívet, kisebb kanyarokat alakítsunk ki már a vázlatrajzon is. A csí áramlását segíti, ha a teret a megfelelő módon elosztva, használható és élvezhető kerti megoldásokat alkalmazunk, használunk. Minden, ami csak a helyet foglalja, különösebb cél nélkül, gátolja a pozitív energiákat és csak erőt von el a szemlélőtől. Virágágyás mellett végigvezetve a kerti utat, az energiánk egyensúlyba kerül, míg bejárjuk, gondozása öröm lesz. Általában egy év elég arra, hogy a család a kertben kitapossa a majdani burkolat helyét, kialakulnak a szokások. Ha kutyával osztjuk meg kertünket, az ő szempontjait is figyelembe kell venni. Felesleges a kerítés mellé szorosan sövényt ültetnünk, négy kis lábával addig fog dolgozni rajta, amíg elegendő szabad teret nem talál magának a terepe bejárásához. Ő nem fogja figyelembe venni az egzotikus virágágyi növényeket, melyeket féltő gonddal ültettünk ki. 

A kerti útnak nemcsak szépnek és időtállónak, hanem kényelmesnek is kell lennie. Átlagos szélessége 30-40 cm, míg a lépéstávolság a tulajdonosok magasságától függően 50-65 cm között mozog, gyermekkerteknél ennél jóval kisebb lépéstávolságot tervezünk. Romantikus kerti sétákhoz szélesebb utak javallottak, melyeket nagyobb kertek, kastélyparkok, szállodák kertjeinek kialakításakor érdemes fokozottan figyelembe venni, 1-1,2 m szélesre tervezni. Autóbejáró esetében, ha nem kívánjuk befedni az egész beállót, 2 x 50 cm sávot burkolunk, egymástól 120 cm-es távolságra. Teljes burkolás igénye esetén kb. 2 m széles sávval kell számolnunk. 

Kerti utak készítésének menete 
Az út alapját kitükrözzük, mely abból áll, hogy ásóval megbontva a földet, kilapátoljuk a nyomvonalat, kb. 10-20 cm mélységben, attól függően, hogy milyen anyagból kívánjuk elkészíteni az utat. Drén réteget terítünk le, hogy a téli csapadék megfagyása ne repeszthesse meg a burkolatot. Az utat folyami sóderral, illetve homokkal, majd folyamai sóderral alapozzuk, szintén a burkolattól függ, hogy melyiket választjuk, de mindkét esetben nagyon alaposan tömörítenünk kell, hogy a későbbiekben ne kezdjen süllyedni. A burkolatot hézagoljuk homokkal, habarccsal, de kerti kakukkfüvet is ültethetünk közéjük, így a gyógyító illat mindenhová elkísér majd. Szegélyt az utaknak akkor készítünk, ha folyamatosan, nagy terhelésnek van kitéve, ezzel védjük az állagát, és magunkat a további költségektől. 

Kerti utak fenntartása 
Ahogyan arról már volt szó a korábbiakban, a fenntartás módja, anyagi vonzata nagyban függ a választott burkolattól. Aki tudja, hogy mi a célja a kerttel, mennyi időt, pénzt és energiát tud rászánni a burkolat fenntartására, annak könnyű lesz a választás. Át kell gondolni, hogy mennyi időt fogunk eltölteni a kertben, hány személy fogja használni, lesz-e segítségünk a rendben tartásához, mennyi időt tudunk rászánni, hogy kertünk szép és esztétikus maradjon és fejlődjön. Ezek ismeretében már kialakul az elképzelésünk valódi vágyainkról. 

Forrás: http://www.okomuzeum.hu/magyar/hirek_teljes/kerti_utak_keszitese_fenntartasa/20/1/20/1/1