Hiszi? Nem hiszi? - A Feng Shui

Néhány évvel ezelőtt még a különleges hangzású Feng Shui elnevezés mögött sokan egy egzotikus óceáni szigetet, esetleg egy távol-keleti ínyencséget sejtettek, míg mások egy se füle-se farka kínai hókuszpókuszt gyanítottak az elnevezés mögött. Ma már egyre inkább divattá válik mindennapjainkban a térrendezés elve.

A térrendezés eme közel 4000 éves hagyományokkal rendelkező, sokáig titkos tudománynak számító módszere ezekkel szemben a szél (Feng) és a víz ( Shui) kombinációját takarja, klasszikus alaptanításai pedig azokra a megfigyelésekre épülnek, melyek szerint az élet, a természet, a minket körülvevő világ folyamatos változásban létezik, ámde tökéletes rendszert, tervszerű egészet alkotva.
A kínai tudomány tanai mára nemcsak a pagodák falain belül érvényesülnek, s nemcsak Ázsia országaiban számítnak uralkodó lakberendezési-építkezési elvnek, de Európa és a tengerentúl valamennyi országába is eljutottak már. Történetek százai keringenek mindenütt elszegényedett kereskedőkről, akiknek szerencsétlenségét a szomszédos rivális bolt ártó felépítése okozta, s ugyanígy számtalan sikertörténet is terjeng, elbeszélvén, hogyan gazdagodott meg hirtelen a szállodatulajdonos, amikor egy mester tanácsára szökőkutat állított fel a hotel aulájában.

A Feng shui hódítása Magyarországot sem kerülte el: az utóbbi években jóformán minden művelődési házban indítottak már a térrendezés művészetéről szóló tanfolyamot, a könyvesboltok tucatjával kínálják a téma könyveit, a lakberendezési boltok polcain pedig ott díszelegnek azok a különféle eszközök: szélcsengők, kristályok, tükrök, melyeket a tanácsadók különféle problémák orvoslására javasolnak.

A feng shui segítségével többek között az is megfejthető, mi az oka annak, hogy az egyik lakásban már az első pillanatban jól érezzük magunkat, míg a másikban nem leljük a helyünket.

Mindez - most már tudjuk - abból adódik, hogy ha a lakásban, munkahelyen, vagy a telken, amelyen épült, rosszul oszlanak el az energiák, a lakók, dolgozók közérzete, életútjának alakulása körül is problémák lehetnek. A Feng Shui elsődleges célja ezért olyan lakókörnyezetet kialakítani, melyben az ott élők éltető energiát nyernek, ezzel megteremtődik számukra a belső béke, a harmónia. Munkahelyek esetében a megfelelő az éltető energia jelenléte a dolgozók közti energiarabló harcok helyett hatékony munkavégzést eredményez, amely következményeként valószínűleg nem marad el a kedvező bevétel sem.
A Feng Shui rendszer alapja ugyanaz az életenergia, azaz a "csi", amely jól ismert a tradicionális kínai orvoslásból. Rendkívül fontos ugyanis, hogy a megfelelő táplálkozásnak és életvitelnek köszönhetően elegendő csi áramoljon a testben.

A Feng Shui a lakást vagy a házat az emberi szervezet hasonmásának tekinti, ezért nevezik a környezet akupunktúrájának is, amely révén képesek vagyunk meghatározni, hogy egy adott lakás helyiségei mely szervünknek felelnek meg: a száj a bejárati ajtónak, az ablak a szemnek, a falak a bőrnek...stb.