Csírában az erő!

A csírák éltető erejének ismerete egyidős az emberiséggel. Áldásos hatásuk a szervezetre ősidők óta ismert, emiatt régen gyakran alkalmazták, csak a mai kor embere néz furcsán, mikor csírákból készült ételről hall. Egyesek legyintenek, mások fintorognak, vagy éppen újkori divatnak tekintik a "csíraevést", pedig a csírákban rejlő elemi életerő sokféle betegségtől megóvhatná a kétkedőket is...

Fel kell újra fedeznünk és meg kell ismernünk a természet e csodálatos ajándékát, hiszen a csírák olyan őserőt hordoznak, amely a növényvilágban egyedülálló! A csírák a kifejlett növény esszenciáját tartalmazzák, igen dúsak ásványokban, vitaminokban, enzimekben, ezért egészségvédő hatásuk kiemelkedő.

Hatásuk:

• a csírák kitűnő vértisztítók
• rendkívül hatásosan méregtelenítenek
• segítik a májműködést
• kedvezően hatnak az emésztésre
• általános immunerősítők
• gyulladáscsökkentők
• izomgörcsoldók
• idegnyugtatók
• segítik a szervezetet.

Ráadásul felhasználhatóságuk is rendkívül sokrétű, mert a különböző csírák más-más ízűek, így a belőlük készült ételek jól variálhatók. A választék igen széles, csak néhány példa a lehetőségekből: búzacsíra, kukoricacsíra, hajdinacsíra, rozscsíra, lucernacsíra, szójacsíra, babcsíra, csicseriborsó-csíra, mustárcsíra, zsázsacsíra, hagymacsíra, retekcsíra, brokkolicsíra.

Ezen csírák jó része a kereskedelemben is kapható, van már Magyarországon is olyan cég, amely arra szakosodott, hogy friss csírával lásson el bennünket. Ne felejtsük el azonban, hogy otthon is csíráztathatunk: az átöblített magokat tegyük tálba vagy befőttesüvegbe, és jól szellőző helyen tartsuk. Permetezzük meg a magvakat naponta többször is, így a csírázás 3-5 nap alatt végbemegy.

E korszerű vitaminbombákat ízletességük és változatosságuk miatt igen könnyen beilleszthetjük táplálkozásunkba: nézzünk most erre néhány példát!