Akupunktúra - ying és yang

Az akupunktúra - amely a hagyományos kínai orvoslásnak csak egy kis része - egy olyan gyógymód, amely a bőrre ható ingerekkel igyekszik befolyásolni a szervezet általános állapotát. Az akupunktúra egy olyan gyógyítási rendszer, amelynek alapja az emberi energiák áramlása, és amely a távol - keleti világszemléletet alkalmazza az ember megismerésére, egészségének megóvására.

Az akupunktúra több ezer éves múltra visszatekintő tudomány. Azt, hogy az akupunktúra hatásos gyógyító eljárás a történelem igazolja. Az orvostudomány megfigyelésen alapul. Az akupunktúra is empirikus tudomány; a több ezer évvel ezelőtt élt kínaiak igyekeztek a gyakorlati tapasztalataikat elméletileg is értelmezni, de a kínai nyelvről történő fordítás során megannyi félreértés adódott. Az első írásos feljegyzés az akupunktúráról ie. 300 évvel jelent meg. A nyugati orvoslás a 70-es években figyelt fel az akupunktúrára, mint a fájdalomcsillapítás lehetőségére. Szegeden szívműtétet hajtottak végre akupunktúrás érzéstelenítéssel. A WHO a 70-es években hivatalos gyógymódnak ismerte el az akupunktúrát. Magyarországon 1989-ben hivatalos akupunktúrás tudományos társaság alakult.

Az akupunktúra egy jó módszer, amely alkalmas sokféle betegség, kóros állapot kezelésére, vagy legalább kedvező befolyásolására. Az akupunktúra nem mindenható gyógyító eljárás, de sok esetben nagyon hasznos és mellékhatások nélküli gyógymód, egy átfogó diagnosztikus és terápiás eljárás, melyben a gyógyhatást a bőr meghatározott pontjainak tűszúrással való ingerlése idézi elő. A kezelésekhez arany, ezüst és rozsdamentes acélból készült tűket alkalmaznak. A tű hossza általában 0,5-5 cm, vastagsága 0,26-0,45 mm közötti. Az akupunktúra empíriából fejlődött ki, és így komplett rendszerként került az európai orvosok elé.

Az akupunktúra anatómia elemei az akupunktúrás pontok és vezetékek, a meridiánok. 12 fő és 8 extrameridián van, amelyen a 361 klasszikus pont helyezkedik el. A helyét az állandó anatómiai pontoktól számítva " cun " mértékegységgel állapítják meg; ilyen anatómiai pontok az emberi testen az érzékszervek nyílásai, szemöldök, hajvonal, a csigolyák tövisnyúlványai, lapockák, bordák, csípőtövis, köldök, végtagok izületei, redői, külső és belső bokák, stb.

A hagyományos akupunktúra tanítása szerint a meridiánokban kering a " Chi", az életenergia, amelynek keringését az egymással szemben álló, de egymást kiegészítő poláris erők a yin és a yang irányítják. Ha a yin-yang egyensúly felbomlik, ez betegséget idéz elő. Vannak yin és yang betegségek. A yang betegségekre jellemző az energiateltség, bőség, hiperfunkció; a yin betegségekre jellemző az energiahiány, hipofunkció.

Akupunktúrával funkciót javítunk, fájdalmat csillapítunk, ami az esetek nagy részében komoly teljesítménynek számít. Emellett az akupunktúra egy szinte abszolút fiziológiás megoldás, mert nem viszünk be a szervezetbe idegen vegyületet, gyógyszert és semmiféle ártalmat sem jelent. Nem csak a panaszokat kezeljük, hanem a betegség okát próbáljuk megszüntetni. A kezelések száma, az igénybevétel sűrűsége, az ismétlődő vagy fenntartó kezelések minden beteg esetében egyéni-egyedi javaslattól függ.

Az akupunktúra hatásmechanizmusa tekintetében a szkeptikusok szuggeszióra, önszuggeszióra hivatkoznak. Erre hivatkozni nem lehet, mivel állatokat is kezelnek ezzel a módszerrel eredményesen. Igazolt tény, hogy a tűkezelés hatására endorfinok szabadulnak fel, azaz a szervezet saját fájdalomcsillapító anyagainak szérumszintje is megnő. Az akupunktúra szabályrendszerének az a mélyebb értelme, hogy a szervezetben minden összefügg mindennel, minden működés minden más működéssel, meghatározott pályákon keresztül kapcsolatban van egymással.

Az akupunktúra alapjaira épül az akupresszúra: ebben az esetben nem tűvel, hanem ujjbeggyel nyomkodják, masszírozzák a pontokat. A tompa akupunktúra lehetőséget ad arra, hogy fájdalmak esetén gyors "öngyógyítást" végezzen az illető. Ezen alapul a szemmasszázs is. A gyermekkori szempanaszok megelőzésére dolgozták ki, és a célja, hogy még a gyermekkorban megelőzhesse a szemromlással kapcsolatos panaszokat, mint pl. homloktáji fejfájások bizonyos formái, szemfájdalmak, olvasási panaszok, stb. Ezek a panaszok nagyon gyakoriak gyermekkorban. A bárki által hozzáférhető gyakorlatsor nyolc akupunktúrás pontot érint, a feladat időigénye mindössze 3-5 perc. Ezeket a feladatsorokat olyan betegségek megelőzésére is használják, mint a gyermekkori rövid, ill. távollátás, kötőhártya-gyulladás, kancsalság bizonyos formái. A feladatsor végén a szemgolyó vérellátása lényegesen javulni fog, ami az alapbetegségek rosszabbodását is lassíthatja.