Budapesti Szkeptikus Konferencia

Időpont: 2006. február 25.
Helyszín: BME Fizikai Intézet F29-es  terem



Ha valaki pénteken azt állítja, hogy vasárnap van, azt könnyű meggyőzni a helyes dátumról. Aki szerint a macska egyszikű, azt már be kell íratni egy biológia tanfolyamra. A gömb alakú Föld elfogadásához komoly szemléletváltásra volt szükség, hogy az átellenes oldalon élők közvetlen pokolba potyogásától ne kelljen tartanunk.
Más típusú kérdés, hogy az egyes kristályok milyen betegségeket gyógyítanak. Vagy hogy a Föld káros kisugárzásai ellen hogyan védekezhetünk. Ezekre a kérdésekre számos válasz létezik, a jelenségek kihasználására pedig prosperáló vállalkozások szerveződnek. A magyarázatok azonban nem egyeznek a tudomány álláspontjával, noha rendszeresen hivatkoznak a tudomány eredményeire, valahogy így: A mágnes hat a vasra, a vörös vérsejtek tartalmaznak vas atomot, tehát a mágneses eszközök élettani hatása tudományosan megalapozott.
A tudomány bonyolult rendszer, megértéséhez, alkalmazásához nem vezet királyi út. Azonban egy magyarázat attól, hogy nehezen érthető, még nem tudományos. Akkor sem, ha drága technikai berendezések  segítségével kapott adatokra hivatkozik. És még akkor sem, ha a média hatalmas felfedezésként ünnepli. Ezért helyes a szenzációkat fenntartással, szkepszissel fogadni. Ám a sok információ megvizsgálása, kiértékelése reménytelenné teszi az egyes ember eligazodását. A kételkedésnek tömegmozgalommá kell válnia, közösen tanulva, egymást tanítva kell megfejtenünk az áltudomány trükkjeit. A tudományos ismeretterjesztés egy változatáról van szó: az áltudományos nézetek leleplezéséhez számos diszciplína közérthető taglalására van szükség.
Ennek a törekvésnek hazai története is több mint tíz éves - 1995-ben a székesfehérvári csillagászok egy ufófesztivál hatására megelégelték az áltudományok ellenállás nélküli nyomulását. A Szkeptikus Találkozó ötletét az egyik helyi kulturális központ, a Szabadművelődés Háza karolta fel. Azóta is minden évben megrendezik Székesfehérváron a Szkeptikus Találkozót. A – gyakran a média által népszerűsített – áltudósok évről-évre bőségesen szolgáltatnak megbeszélnivalót.

Ennek a februári szkeptikus konferenciának évről-évre változó vezérfonala van. Idén arra próbálunk használható válszt kapni, hogy mi adja a tudomány hitelességét. Módszere, szervezettsége, története? A tanulságot az előadásokból, vitákból kell megalkotnunk.



Füstöss László,    Härtlein Károly,     Orosz László
BME Fizikai Intézet
A rendezvény szervezői