Budapesti Szkeptikus Konferencia
a Fizika Nemzetközi Évében
Időpont: 2005. március 5.
Helyszín: BME Fizikai Intézet F29-es terem




A konferencia "hang-kép" közvetítése a Fiksz Rádió és a Magyar Csillagászati Egyesület közreműködésével:

http://www.mcse.hu/



Nincs szükség felszólításra: a Világ Szkeptikusai már egyesültek. Legalább is a szkeptikus szervezeteknek létezik nemzetközi hálózata. A szkeptikusok folyóiratokat adnak ki, könyveket jelentetnek meg, rendszeresen konfernciákat tartanak. Ám mindez alig valami, ha arra a kárra gondolunk, amit az áltudományok okoznak nap mint nap. Az esetünkben körültekintő kételkedést kifejező szkeptikus szó mögött egy mozgalom húzódik meg, amely megpróbálja legalább a figyelmet a média segítségével globális katasztrófává növekvő áltudományos kártevésre irányítani. A jelen tudományos és technikai eredményeire mint csodákra tekintünk, mert megértésükre már nem jut idő. Miért ne vennénk be ezek után az áltudományos halandzsát? Nincsen semmi, ami az embernél csodálatosabb – legfeljebb a hiszékenysége!

1995-ben a székesfehérvári csillagászok egy ufófesztivál hatására megelégelték a tehetetlenséget. A Szkeptikus Találkozó ötletét az egyik helyi kulturális központ, a Szabadművelődés Háza karolta fel. Azóta is minden évben megrendezik Székesfehérváron a Szkeptikus Találkozót. A – gyakran a média által népszerüsített – áltudósok évről-évre bőségesen szolgáltatnak megbeszélnivalót.

A székesfehérvári Szkeptikus Találkozóra a hallgatók közül sajnos csak kevesen jutnak el. Ezért rendeztünk tavaly és rendezünk idén a BME Fizikai Intézetében egy hasonló, a hallgatókhoz szóló, az áltudomány-tudomány bensőségesen barátságtalan kapcsolatát bemutató konferenciát. A rendezvény céljaival egyetértve, ehhez a kezdeményezéshez segítséget nyújt az ELFT (Eötvös Loránd Fizikai Társulat), a Szabadalmi Hivatal, a Természet Világa, az Élet és Tudomány szerkesztősége, és a MAFIHE (Magyar Fizikus Hallgatók Egyesülete) is.

A Budapesti Szkeptikus Konferencia elsősorban a hallgatókat tekinti célközönségnek. Ugyanakkor rendezvényünk egyaránt kíván szólni a bölcsészekhez, jogászokhoz, közgazdászokhoz, és mérnökökhöz, tehát minden érdeklődőt szívesen látunk. Elsősorban arra a kérdésre keresi a választ, hogy hogyan lehet megkülönböztetni az áltudományt a tudománytól. Megkísérli felmérni, mennyi rosszat köszönhetünk az áltudományoknak. Nem feledkezik meg az áltudományok szükségszerű fellépése okainak elemzéséről sem.



Füstöss László,    Härtlein Károly,     Orosz László
BME Fizikai Intézet
A rendezvény szervezői